Tredje raka derbysegern mot AIK

GORAN POPOV STOCKHOLM 2018-09-30

DIF 116 - 113 AIK

25-27   27-27   26-18   25-31

Ja då var det dags att sammanställa detta episka derby och ska jag vara ärlig så är det svårt att sätta ord på den härliga känsla man får när gårdagens segerrus fortfarande kokar i mina ådror. Att ligga under med tre poäng i sista sekund och ta matchen till förlängning genom en tre poängs “buzzerbeater” är som taget ur ett Hollywood drama. Det är så klart ingen hemlighet att en derbyseger mot Solna känns extra bra för att inte nämna att det var vår tredje raka seger mot AIK. Men av alla våra segrar så tror jag ändå att denna derbyseger kommer att gå till historien som klubbens största. Så här ska basketmatcher på toppnivå i vår huvudstad se ut med en fullsatt kokande hall och en tillställning som inte lämnar någon oberörd.

Djurgården ställde upp med en blandning av både erfarna rutinerade spelare och unga Akademispelare. Det blev som väntat en mycket tuff och målrik match från start där lagen turades om att ha ledningen praktiskt taget hela matchen. AIK var bäst utifrån med 53% (18/34) på trepoängsskotten mot DIFs 39% (14/36) medan Djurgården dominerade inifrån med 63%(31/49) mot AIKs 47% (18/38). I övrigt var Djurgården bättre i både assists och returtagning genom Germain Jordan men AIK spelade tufft och vägrade ge upp. I ett derby som detta där lagen är jämnbra är det i slutendan det laget som har mest lugn i de avgörande momenten som vinner och där var det utan tvekan Djurgården som var bäst. Speciellt när det återstod 1 sekund på skottklockan, Djurgården ligger under med tre pinnar och Lazar Radosavljevic kallt drar iväg en lång trea som når korgen samtidigt som slutsignalen hörs. Det krävs en hel del hjärta att ta det skottet och vi kommer sent att glömma det stora glädjejubel som hördes från läktarna.

 

“Even though last night was just a "Premier", it was one of most enjoyable wins in my entire career. The results of winning an epic classic like this can not be measured in terms of the positive energy it gave the entire club”. Säger coach Barton dagen efter derbyt

Vår ordförande, Johan Cidvall, efter det som redan kallas ”Episka Derbyt”:

En mental berg och dalbana av sällan skådat slag. Måste erkänna att jag inte klarade att se matchen i sin helhet. Aik spelade smart och är otroligt samspelta medan Vi har ett i stora delar nytt lag. Tiden talade för oss då vi kanske har en djupare bänk men Aik bet sig fast och jag måste ge dem en eloge för hur de krigar.
När sista trean gick i för O.T så trodde jag faktiskt murbruket i hallen skulle börja falla ner. Publiken fick verkligen valuta för entrépengen och man måste nämna Brandon Barton och Germain Jordan som gjorde massor av snygga poäng. Folk kom fram och sa att de aldrig sett något liknande och att de med garanti kommer tillbaka. Efter segern är det viktigast. Jag är enormt stolt över hur spelare, ledare och funktionärer genomförde derbyt”.

 

  

  

 

I Djurgården var Germain Jordan poängbäst med 28p följd av Brandon Barton 27p, Kristoffer Gafor 19p, Dragoljub Kiki Kitanovic 16p, Lazar Radosavljevic 15p, Johan Crafoord 5p, Jonathan Bodin 4p och David Stevic 2p.

Vi får inte glömma att nämna våra unga Akademispelare och framförallt Johan Crafoord som gjorde sin debut i Superettan med en dunk och fin trepoängare.

Bästa spelarna i motståndarlaget var Erkan Inan med 33p, Serkan Inan 20p, Gunnarsons 19p och Nils Johanssons 18p.

Se statistik från matchen här

Nu väntar ett bortaderby mot Alvik Basket den 6 oktober kl 17:30 i Åkeshovshallen. Kom och stöd Djurgården.

Goran Popov/Klubbdirektör